Hvorfor kjøpe nytt?

Mange spør seg om det er noen fordeler ved å kjøpe ny bolig fremfor brukt. Ofte kan det jo se ut som om en brukt bolig gir mer for pengene, eller i hvert fall flere kvadratmeter pr. krone.

La oss ta det siste først: Hvor mye får du for pengene? Det er viktig å ikke stirre seg blind på antall kvadratmeter. En ny bolig er som regel uten unntak mer arealeffektiv enn en gammel. En eldre bolig kan ha mange ”døde” kvadratmeter i form av gangarealer, ineffektive romløsninger osv.

Likevel er det kostnadsaspektet som er det viktigste argumentet for å kjøpe nytt.

  • Kjøpsomkostningene er lavere. Først og fremst slipper du dokumentavgiften som følger ved alle bruktboligkjøp (unntatt i borettslag).
  • Nye boliger selges til fast pris. Du slipper nervepirrende og ofte fordyrende budrunder. Og du slipper å bestemme deg ”over natten”.
  • Risikoen er lavere. Ved kjøp av ny bolig får du garantier og 5 års reklamasjonstid, og du har et sterkere rettsvern enn ved kjøp av brukt.
  • I tillegg slipper du å tenke på oppussing eller vedlikehold på mange år. Og du behøver ikke å frykte uforutsette kostnader.